"Ciutadellencs, as Pla hi falta gent!"

Este año se ha hecho esperar algo más de lo normal. Eran las 20.30 horas cuando Es Born ha acogido Sa Convidada, en el que el Caixer Senyor, Manuel de Soto Martorell ha invitado a la Corporación municipal poder presenciar los Jocs des Pla.
Más de una hora antes, Es Born ya estaba lleno de gente que ansiaba este momento previo de los Jocs. El Caixer Senyor, emocionado, ha expresado su honor de poder presidir las fiestas, "las más grandes del mundo", unas palabras que han sido contestadas por gritos de la muchedumbre de "¡Ciutadella, Ciutadella, oe, oe!".

Se da la casualidad de quien era el Caixer Senyor del anterior bienio, José María de Sintas Zaforteza, ha pasado a protagonizar este acto desde el otro lado, el balcón del Ajuntament como alcalde. Acompañado por el presidente del Govern, José Ramón Bauzà, De Sintas ha expresado que "se me hace un nudo en la garganta cuando os quiero responder, ya que los recuerdos de las emociones vividas envuelven las nuevas ilusiones".

El alcalde, que ha añadido que "Sant Joan no se puede traducir en pocas palabras sino que es un sentimiento que se lleva muy adentro", ha tenido un recuerdo para las personas que no pueden presenciar las fiestas. Y con el grito de "Sort i ventura, as Pla hi falta gent!" ha llamado a todos a disfrutar de los Jocs.

Posteriormente, el Caixer Senyor se ha dirigido al monasterio de Santa Clara para, como manda la tradición, rogar ante las monjas que los Jocs transcurran sin incidentes y protejan a los 'cavallers'. La abadesa, sor Carme Mesquida, ha respondido su ruego y también ha recordado a los ciutadellencs que ya no pueden vivir las fiestas "y que ya disfrutan de la fiesta estimada desde el cielo. Este año, en el cielo han hecho unas ensaimadas 'de dalt de tot'".

Y con todo el ritual protocolario cumplido, a las 21.10 horas, han empezado los Jocs des Pla, sin duda, el momento más brillante de Sant Joan.


Sa Convidada
Caixer Senyor:
Il·lustríssim senyor alcalde,
per segon any tenc el gran honor de presidir les festes de Sant Joan de Ciutadella del present bienni que ja s'acaba.Fidels a la tradició familiar, tenc el gust de convidar a s'alcalde i a la digníssima corporació municipal. Ho faig amb el meu nom i de la meva família, que des de fa segles estima les festes de Sant Joan, les més grans del món!Us preguem que ens acompanyeu a presenciar els Jocs des Pla. Demanam que se celebrin amb l'alegria que el gran poble de Ciutadella sap demostrar de sempre.
Moltes gràcies. He dit. Visca Sant Joan, visca Ciutadella!

Alcalde:
Noble Caixer,
és per mi un honor rebre aquesta Convidada i tornar-vos la resposta en nom de tota la Corporació que represent amb orgull.Se'm va un nus a sa gargamella quan us vull respondre, ja que els records de les emocions viscudes emboliquen les noves il·lusions.Us agraesc aquest convit així com també hagueu presidit aquest bienni des del cor i que passeu a formar part de la memòria dels ciutadellencs i ciutadellenques fent arrelar encara més aquestes festes de Sant Joan que gelosament tots cuidam per transmetre-les de generació en generació.Els ciutadellencs i ciutadellenques sabem que Sant Joan no es pot traduir amb poques paraules sinó que és un sentiment que es du molt endins. Avui ses portes i finestres de ses nostres cases estan obertes a tothom, ses estovalles posades i els enfronts emblanquinats, fent entres i 'capadetes', tinguent en la memòria la gent que ens falta per un motiu o un altre, i esperem que des d'allà on siguin puguin xalar com noltros.Tinguem seny perquè tothom vegi com se viuen les nostres festes i s'enduguin dins el cor el record d'un poble de dalt de tot.Noble Caixer, caixers i cavallers, sort i ventura! Ciutadellencs i ciutadellenques as Pla hi falta gent!

Respuesta de la abadesa de Santa Clara:
Pau i bé.
Amb gust farem açò que ens demanau. Ses monges de Santa Clara  ens sentim part de la festa del nostre poble i ja fa dies que pregam pels caixers i cavallers i per tots els qui participen de la festa.Pels que degut a qualsevol circumstància no hi podran ser presents, tenim un record especial per les persones estimades que ja gaudeixen de la festa estimada del cel. Enguany al cel hauran fet unes ensaïmades de dalt de tot.La nostra pregària és humil i senzilla, com senzilles i humils són les notes del tambor i fabiol que convoquen tot el poble de Ciutadella a la festa. Ens arriben al cor, i ens omplen d'alegria i emoció.Així voldríem que fos la nostra pregària, que arribi al cor de tothom per fer-los arribar la bona notícia que tenim un Déu que és bullanguer, que fa festa amb qui en fa, comforta els que estan cansats, que consola qui està ferit. Aquest és el Déu que senyalà Sant Joan Baptista, aquest és el Déu que ens estima, ens edita i humanitza.Senyor caixer, caixers i cavallers, poble de Ciutadella i forasters que ens acompanyau a la festa, sort i ventura en es Pla. Que Déu us acompanyi i beneeixi!

Via menorcadiario.net

Comenta amb el teu Facebook

Santjoanweb.com utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació.