Sant Joan de Missa. La fe més sentida i arrelada

Acabat el Caragol des Born, la qualcada enfilà cap el carrer de Sant Joan, passant per la plaça d’Artrutx, per dirigir-se cap a l’ermita pel Camí de Sant Joan de Missa.

Les campanes del temple rural començaren a repicar just en veure el fabioler i el caixer fadrí amb la bandera arribant, seguits de la qualcada. El temple estava esplendorós, ben emblanquinat i engalanat en un dels dies més importants de l’any en la celebració de la fe i devoció al Sant Precursor.

Els caixers i cavallers anaren desfilant pel pati de l’ermita saludant i passant davant el bisbe Salvador Giménez Valls, acompanyat pel vicari general, Gerard Villalonga; el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull; i molts capellans de la Diòcesi, rodejats d’una gernació. Desmuntats del cavall, la comitiva s’organitzà en parelles per accedir a peu a l’ermita, deixant el passadís central pel caixer noble i sa capellana, els primers en entrar. L’acte es solemnitzà amb el toc de tambor i fabiol. El fabioler protagonitzà la cerimoniosa salutació a l’altar, deixant col·locada la bandera.

137203298448825-4colhdn

Les vespres van ser dirigides pel caixer capellà, Francesc Cardona, i presidides pel bisbe. La Litúrgia de les Hores que resa diàriament l’Església marca el res del fosquet com les Vespres, tot i que antigament, abans de la reforma litúrgica del concili Vaticà II, es cantaven completes a aquella hora. Un res litúrgic carregat de fe i sentiment per als caixers i cavallers de la qualcada, demanant la intercessió de Sant Joan Baptista en la celebració de la festa i de record dels absents. Va ser el moment de pregar perquè Ciutadella visqui tot l’any en pau i germanor, en un acte de serenitat i recolliment en la festa.

Durant la celebració litúrgica, els caixers pagesos repartiren els tradicionals ciris i, un cop acabada, els membres de la qualcada es dirigiren a la beguda a cas Donat. S’ha de dir que mentre es celebraven les vespres, els cavalls van poder beure i descansar, essent l’atracció dels infants. Les famílies es reuniren a l’entorn de l’ermita aprofitant per fer la bereneta, en un moment íntim i familiar pels ciutadellencs dins la festa, tot i els núvols i un lleuger vent.

Mentre el sol es ponia damunt Ciutadella, cavalls i cavallers reprengueren el retorn cap a la ciutat un poc més descansats, seguits de centenars de cotxes també de tornada al poble. La nit acabava de començar.

Via menorca.info

Comenta amb el teu Facebook

Santjoanweb.com utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Més informació.